Author Topic: Amstrad CPC WiFi  (Read 328964 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.137
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1221
  • Likes Given: 917
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1350 on: 00:06, 28 February 17 »
Thanks for taking a look @Duke - I thought it probably didn't something funny to do what it does! I'll try out your tip but I guess anything I created with it will still have to run via my HxC. If it's a lot of work and no one else is using it it just isn't worth your time and effort. But thank you anyway.
No problem, maybe I will re-visit it later. I am quite intrigued by the load (and autorun) trick, never seen that on CPC before, just giving it a few rounds in WinApe before I call it a day :)

Offline XeNoMoRPH

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 536
  • Country: es
  • " ... in space no one , can hear you scream ... "
  • Liked: 1066
  • Likes Given: 927
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1351 on: 18:49, 05 March 17 »
Hi Duke !!! this is an offtopic:

it's about this hardware:

http://alabs.tech/usbtopia-item.html

it's an adaptor for USB joysticks on MSX  .. Could be possible this .. with some addon or firmware update with your M4 Board .. ? thx  :-X

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.137
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1221
  • Likes Given: 917
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1352 on: 18:58, 05 March 17 »
It should be possible to connect a usb mouse/keyboard to the usb socket, if I wrote drivers for it. Power would need to be reversed to the usb port with a 3 "legged" jumper or using a powered usb hub.
I actually did buy some mini usb->usb A converters sometime ago, to try it out, just haven't got around to it. Maybe some time.

Hi Duke !!! this is an offtopic:

it's about this hardware:

http://alabs.tech/usbtopia-item.html

it's an adaptor for USB joysticks on MSX  .. Could be possible this .. with some addon or firmware update with your M4 Board .. ? thx  :-X

Offline XeNoMoRPH

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 536
  • Country: es
  • " ... in space no one , can hear you scream ... "
  • Liked: 1066
  • Likes Given: 927
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1353 on: 20:05, 05 March 17 »
It should be possible to connect a usb mouse/keyboard to the usb socket, if I wrote drivers for it. Power would need to be reversed to the usb port with a 3 "legged" jumper or using a powered usb hub.
I actually did buy some mini usb->usb A converters sometime ago, to try it out, just haven't got around to it. Maybe some time.

Awesome !!! ... waiting for that , thx :)

Offline Tolkin

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 87
  • Liked: 31
  • Likes Given: 0
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1354 on: 22:13, 05 March 17 »
Hy Duke,
this weekend i had time to copy my disks to the SD-Card, unsing FCP.
Then i have to ckeck the loaders of the Programs, because i have to change a few things, because the Discs where Vortex Format, and there where |CAS and |Select für |Tape and |User... (but thats not the point here...)
I try loading a few Programs on the SD-Card i copied with |FCP from B-Drive to the SD-Card. On nearly all Files i have errors and failures. (Program crashes, Pictures are a Mess and so on.) But not on the Original disk, where the Files come from.
The next check was, i copy disks, which give me corrupt files on the SD-Card, on another Disk using CP/Ms NSweep (All Disks have no copy protected Files i try to transfer). And on the new copy everything is loading fine as on the Source Disk.

I think there is still a problem with the Mass Copy :(

Does other People have such Problems with the |FCP Copy or is it just a Problem with my "Charma" or "Spirit", then i will call a Priest.  :P

Thanks so much for help

Tolkin

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.137
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1221
  • Likes Given: 917
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1355 on: 23:13, 05 March 17 »
@Tolkin, can you upload or email me the files in question, so I can take a look ?

Offline Tolkin

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 87
  • Liked: 31
  • Likes Given: 0
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1356 on: 01:20, 06 March 17 »
Hello, no Problem, here is one Copied Disc.
In Aliens you see a half "Loading Screen" and in Game the Ripley Picture is not shown.
Hope this help.
Thanks so much
 

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.137
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1221
  • Likes Given: 917
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1357 on: 07:56, 06 March 17 »
In Aliens you see a half "Loading Screen" and in Game the Ripley Picture is not shown.

Thanks. A quick test shows the file integrity is fine. Just dragged the files on a DSK in winape, aliens loading screen is fine, game looks fine.
So probably it's another issue (ie. himem). Probably if you use modified lower rom, problem will disappear. I will test later. It's not a |FCP problem.

EDIT: tested it on M4, and it runs fine for me (even without modified lowerrom). However it does put the loader high in memory, so if you have other roms enabled, that may cause an issue. I assume these files were copied with |FCP ?
« Last Edit: 09:25, 06 March 17 by Duke »

Offline Tolkin

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 87
  • Liked: 31
  • Likes Given: 0
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1358 on: 22:40, 06 March 17 »
Hy Duke,
thanks for reply.
So i need a Priest right now! Anyone? }:)
Iam not at home this week, but i will check next weekend.
Thank you
Tolkin

Offline AxelStone

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 97
  • Country: es
  • CPC 464+
  • Liked: 41
  • Likes Given: 9
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1359 on: 23:47, 06 March 17 »
If there is another batch in preparation, I'm really interested in one  ;)

Offline XeNoMoRPH

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 536
  • Country: es
  • " ... in space no one , can hear you scream ... "
  • Liked: 1066
  • Likes Given: 927
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1360 on: 19:31, 07 March 17 »
Yeah .. i'm now testing my new M4 Board .... i have a question ... it's possible to LOAD a .CDT file ? , like a Real CPC ?

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.137
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1221
  • Likes Given: 917
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1361 on: 19:40, 07 March 17 »
Yeah .. i'm now testing my new M4 Board .... i have a question ... it's possible to LOAD a .CDT file ? , like a Real CPC ?

It's not possible to use .CDT or tape files from M4. Also I don't think it will be easily possible, well yes for plain file loading games, patching the firmware should be OK, but I guess most tape loaders use direct access to the I/O.

@AxelStone: M4 is in production still as you know, but I seem to be always hopelessly behind. And when I finally catch up, I run out of something that takes longer than expected to arrive.

Offline cosa_nostra-6128

  • CPC464
  • **
  • Posts: 22
  • Country: es
  • Liked: 7
  • Likes Given: 5
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1362 on: 21:08, 07 March 17 »

I have tried loading the r type new version and it does not load when being protected .... is there any way to load it with the M4? If it can not, will it be possible in the future with some hardware update? Thank you
« Last Edit: 22:30, 07 March 17 by cosa_nostra-6128 »

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.137
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1221
  • Likes Given: 917
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1363 on: 06:53, 08 March 17 »
I have tried loading the r type new version and it does not load when being protected .... is there any way to load it with the M4? If it can not, will it be possible in the future with some hardware update? Thank you

A quick look, and it's using custom FDC loading. It is not going to work with a hardware update, only way is if the game was patched to firmware sector reading.

Offline rpalmer

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 548
  • Country: au
  • Liked: 362
  • Likes Given: 18
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1364 on: 12:57, 08 March 17 »
Any game which has a custom FDC handler can be overcome with a patch to AMSDOS, but even then if the game's FDC Handler itself directly access the hardware then no amount of effort short of hardware will overcome that scenario.

If the former is possible, then there is the issue of RAM usage as that may become corrupt for the re-directed handler.

All of which which makes it complicated to handle games with special FDC requirements.

rpalmer

Offline keith56

  • ちび悪魔!
  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 550
  • Country: jp
  • Part Ma, Part Aku... All Chibi!
    • Chibi Akuma(s)
  • Liked: 898
  • Likes Given: 206
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1365 on: 13:15, 08 March 17 »
A quick look, and it's using custom FDC loading. It is not going to work with a hardware update, only way is if the game was patched to firmware sector reading.

Back when I was looking for disk routines, user 'fano' gave a source which he said was the one used to direct read the disk in R-type - maybe this will help work out how to patch the game?

http://www.cpcwiki.eu/forum/programming/what-is-the-lowest-memory-method-of-reading-from-disk/
Chibi Akumas: Comedy-Horror 8-bit Bullet Hell shooter!
Learn to program Assembly with my Text+Videos Tutorials for Z80, 6502, 68000
My Livestreaming Channel: ChibiAkimas Live

Offline XeNoMoRPH

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 536
  • Country: es
  • " ... in space no one , can hear you scream ... "
  • Liked: 1066
  • Likes Given: 927
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1366 on: 18:53, 08 March 17 »
Hi !!! , My M4 Board has been working good until now .. The CPC is reset continuously , I have cleaned the connectors, but I have not solved anything ...  ???

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.137
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1221
  • Likes Given: 917
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1367 on: 19:23, 08 March 17 »
Hi !!! , My M4 Board has been working good until now .. The CPC is reset continuously , I have cleaned the connectors, but I have not solved anything ...  ???

Try remove the mircroSD card and see if it then works.

Offline XeNoMoRPH

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 536
  • Country: es
  • " ... in space no one , can hear you scream ... "
  • Liked: 1066
  • Likes Given: 927
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1368 on: 19:31, 08 March 17 »
Try remove the mircroSD card and see if it then works.

LoL .. removing miscroSD .. M4 Board Boot again  :o

But when insert microSD and Switch ON CPC .. The CPC is reset continuously
« Last Edit: 19:34, 08 March 17 by XeNoMoRPH »

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.137
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1221
  • Likes Given: 917
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1369 on: 19:33, 08 March 17 »
LoL .. removing miscroSD .. M4 Board Boot again  :o

Good, now insert the microSD to a PC and delete the files romslots.bin and romconfig.bin from m4 directory. Most likely you uploaded a ROM to slot 0 (replacing basic) or altered another setting in the romconfig (like lowerrom replacement).

Offline XeNoMoRPH

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 536
  • Country: es
  • " ... in space no one , can hear you scream ... "
  • Liked: 1066
  • Likes Given: 927
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1370 on: 19:36, 08 March 17 »
Good, now insert the microSD to a PC and delete the files romslots.bin and romconfig.bin from m4 directory. Most likely you uploaded a ROM to slot 0 (replacing basic) or altered another setting in the romconfig (like lowerrom replacement).

That's the problem !!! .. now boot again .. ok Thx for support :)

Offline XeNoMoRPH

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 536
  • Country: es
  • " ... in space no one , can hear you scream ... "
  • Liked: 1066
  • Likes Given: 927
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1371 on: 15:59, 09 March 17 »
Hi Again .. i just downloaded some ROM games from here: http://www.cpcwiki.eu/index.php/ROM_List , and upload to M4 Rom Slots ... by example:

Arkanoid ROM - Launch from ROM with |ARKANOID , but ... game not boot ... Unknown Command error ..  :doh:


 
« Last Edit: 16:04, 09 March 17 by XeNoMoRPH »

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.137
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1221
  • Likes Given: 917
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1372 on: 18:20, 09 March 17 »
Hi Again .. i just downloaded some ROM games from here: http://www.cpcwiki.eu/index.php/ROM_List , and upload to M4 Rom Slots ... by example:

Arkanoid ROM - Launch from ROM with |ARKANOID , but ... game not boot ... Unknown Command error ..  :doh:


Sounds like the ROM is not initialized. On CPC464, normally only roms 0-7 are initialized and CPC664/6128 roms 0-15, so if you used a rom slot outside that area it wont be initialized, unless you use booster rom or FW316 (lowerrom replacement).

Offline XeNoMoRPH

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 536
  • Country: es
  • " ... in space no one , can hear you scream ... "
  • Liked: 1066
  • Likes Given: 927
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1373 on: 18:36, 09 March 17 »
But Arkanoid it's on Slot 8 and LightForce it's on Slot 6 & 7

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.137
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1221
  • Likes Given: 917
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1374 on: 20:03, 09 March 17 »
But Arkanoid it's on Slot 8 and LightForce it's on Slot 6 & 7
Show a screenshot from you rom settings and what machine are you using?  Overwriting rom 7 may be a bad idea...

EDIT: Just tried arkanoid rom and it works perfectly here on a CPC6128. See romconfig.[attachimg=1]
« Last Edit: 22:39, 09 March 17 by Duke »