Author Topic: Amstrad CPC WiFi  (Read 329650 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Maniac

  • CPC6128
  • ****
  • Posts: 189
  • Country: gb
  • Liked: 67
  • Likes Given: 111
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1450 on: 20:29, 27 March 17 »
M4 firmware v.2.0.3 beta 1
Download: http://www.spinpoint.org/cpc/M4FIRM_v203b1.zip

Changes:
  • Added javascript/html5 based navigation to the webinterface, with multifile upload, download, remote run, delete & make directory.
  • Fixes with running binary files with remote run and improved by changing directory to actual remote folder aswell.
  • |FCP Fix dodgy filenames, removing system attributes.
How to use the new web ui features, check this video:
[youtube]7bxiHDLzN84[/youtube]

Web interface only tested on Firefox, but hopefully works on other newer browsers.
Awesome work as ever! Can't wait to try it out!

Offline dirtybb

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 68
  • Country: fr
  • Liked: 28
  • Likes Given: 97
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1451 on: 22:00, 27 March 17 »
Web interface only tested on Firefox, but hopefully works on other newer browsers.


Just to report, tried it out with Chrome, it works perfectly

Offline HAL 6128

  • 464 Plus
  • *****
  • Posts: 491
  • Country: de
    • index.php?action=treasury
  • Liked: 243
  • Likes Given: 1213
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1452 on: 23:04, 27 March 17 »


Wow! Works fine with Win 10 Edge. One step closer to a full cross-development environment (PC > CPC). Easy drag and drop!
Also the (only) 128kB Snapshot runs with one click... :o


The Web-Interface runs more smooth (without disruption / hanging) than before.
« Last Edit: 23:11, 27 March 17 by HAL 6128 »
...proudly supported Schnaps Demo and Pentomino, NQ-Music-Disc with GFX

Offline HAL 6128

  • 464 Plus
  • *****
  • Posts: 491
  • Country: de
    • index.php?action=treasury
  • Liked: 243
  • Likes Given: 1213
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1453 on: 23:42, 27 March 17 »
...forgot to mention that diving into a DSK is not possible from the Web-Interface. But that's ok, because otherwise I won't touch my CPC keyboard anymore :)
...proudly supported Schnaps Demo and Pentomino, NQ-Music-Disc with GFX

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.138
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1226
  • Likes Given: 918
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1454 on: 23:48, 27 March 17 »
...forgot to mention that diving into a DSK is not possible from the Web-Interface. But that's ok, because otherwise I won't touch my CPC keyboard anymore :)
Yah, I know  8)   -If more than 2 people besides me will use this, that may be next.

Also if there is interest, I can upload the web-interface files to github in a format so you anyone can run and modify it on the SD cart, maybe someone is up for improving it, since my javascript/html skills aren't exactly my best.

Offline Maniac

  • CPC6128
  • ****
  • Posts: 189
  • Country: gb
  • Liked: 67
  • Likes Given: 111
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1455 on: 23:50, 27 March 17 »
Yah, I know  8)   -If more than 2 people besides me will use this, that may be next.

Also if there is interest, I can upload the web-interface files to github in a format so you anyone can run and modify it on the SD cart, maybe someone is up for improving it, since my javascript/html skills aren't exactly my best.
It might have its uses but given you can use PC tools to extract the contents is if worth it?

Offline dirtybb

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 68
  • Country: fr
  • Liked: 28
  • Likes Given: 97
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1456 on: 23:51, 27 March 17 »
Yah, I know  8)    -If more than 2 people besides me will use this, that may be next.


Ahahaha :D
Count me in, was about to ask !

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.138
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1226
  • Likes Given: 918
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1457 on: 23:59, 27 March 17 »

Ahahaha :D
Count me in, was about to ask !
Oups that's 2 already :)

@maniac  You are completely right, I guess it's just about convenience. Since the handling code is already in the M4 code, its "just" about telling the client code (javascript) to use it and make some path for it.

Offline krusty_benediction

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 140
  • Country: fr
  • Liked: 102
  • Likes Given: 36
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1458 on: 09:08, 28 March 17 »
Also if there is interest, I can upload the web-interface files to github in a format so you anyone can run and modify it on the SD cart, maybe someone is up for improving it, since my javascript/html skills aren't exactly my best.

Does it means the web server runs on the CPC and not on the card ?

Online XeNoMoRPH

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 536
  • Country: es
  • " ... in space no one , can hear you scream ... "
  • Liked: 1066
  • Likes Given: 929
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1459 on: 09:15, 28 March 17 »
Upgrading Firmware , thx Duke  :)

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.138
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1226
  • Likes Given: 918
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1460 on: 09:27, 28 March 17 »
Nah it runs on the ESP chip, but all the html/javascript/images/fonts can be read from the microSD instead of the internal flash, where it's easy to modify.

Does it means the web server runs on the CPC and not on the card ?

Offline dxs

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 116
  • Country: fr
  • Liked: 111
  • Likes Given: 19
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1461 on: 17:37, 29 March 17 »
Works flawlessly with Chrome!
Thanks a lot for the un-ending improvement of this awesome card! Now transfering files is way easier.

Offline Skunkfish

  • Supporter
  • 464 Plus
  • *
  • Posts: 444
  • Country: gb
  • Editor of Colour Personal Computing
    • Colour Personal Computing - The CPC Fanzine
  • Liked: 320
  • Likes Given: 739
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1462 on: 00:15, 30 March 17 »
The beta firmware seems to break YANCC... Or have I done something to break YANCC (more likely!)

Anyone else experiencing problems?
Nothing to say for now

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.138
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1226
  • Likes Given: 918
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1463 on: 02:42, 30 March 17 »
The beta firmware seems to break YANCC... Or have I done something to break YANCC (more likely!)

Anyone else experiencing problems?

Still works here :)  - What problem are you having?


On another note @rafa32gr just send me a link to a very cool menu program he wrote for M4, that enables you to: Launch programs, copy files from floppy and to tape and you can download games directly from the internet too (yay)!
Link to his page: http://amstrad.esy.es/
« Last Edit: 02:54, 30 March 17 by Duke »

Offline SOS

  • Supporter
  • CPC6128
  • *
  • Posts: 298
  • Country: de
  • Identity lost
    • index.php?action=treasury
  • Liked: 201
  • Likes Given: 178
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1464 on: 10:49, 30 March 17 »
The beta firmware seems to break YANCC... Or have I done something to break YANCC (more likely!)

Anyone else experiencing problems?
Please check the attached Alpha(!) version, of the next YANCC-Release.
(I must test this version more intensive, but i hope, this version has no more errors and is the next release)
I changed some code, which may result in a better compatibility (other 2 users reported strange problems too).
You must install both ROM's to use this version!

(warning- don't forget: handle with care, it's an Alpha Version!)
« Last Edit: 10:53, 30 March 17 by SOS »

Offline AxelStone

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 97
  • Country: es
  • CPC 464+
  • Liked: 41
  • Likes Given: 9
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1465 on: 12:40, 30 March 17 »
I meant to get best compatiblity, is to set M4 rom at rom slot 7 (can be done from the web interface). However it cannot be done with all CPC6128's (that don't support overriding rom 7), there you would need to use the modified lowerrom I made.
When downloading games, there is  good resources where you can get a cracked version if a game was protected in some way.

http://www.cpc-power.com/   When you find a game, look for cracked version when downloading, it has it of most games.
http://cpccrackers.free.fr/Downloads/   Lots of good cracks.
http://cngsoft.no-ip.org/cpc_lzx.htm  Great cracked and compressed games
And the games cd from MiguelSky, most I tried works straight up, its generally cracked file versions of the games. Really a good starting point.
So all in all you probably have more than 1000 games working right out of the box.


I received my M4 allready, really a brilliant piece of hardware!!  ;) ;)  My CPC 464+ is at full work. However I've noticed that 128kb games efectively doesn't works  :( . I'm using games of CD games from MiguelSky, but when they need to load next stage they try to do from casette  ??? .


Is there any specific crack / fix to solve that? Perhaps I need to use another rom or update firmware?


Thanks.

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.138
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1226
  • Likes Given: 918
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1466 on: 12:55, 30 March 17 »
Thanks.
Make sure you set M4 rom to 7 (now that you have CPC464+ thats fully possible). That should solve your problem.


I received my M4 allready, really a brilliant piece of hardware!!  ;) ;)  My CPC 464+ is at full work. However I've noticed that 128kb games efectively doesn't works  :( . I'm using games of CD games from MiguelSky, but when they need to load next stage they try to do from casette  ??? .


Is there any specific crack / fix to solve that? Perhaps I need to use another rom or update firmware?


Thanks.

Online XeNoMoRPH

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 536
  • Country: es
  • " ... in space no one , can hear you scream ... "
  • Liked: 1066
  • Likes Given: 929
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1467 on: 13:00, 30 March 17 »

I received my M4 allready, really a brilliant piece of hardware!!  ;) ;)  My CPC 464+ is at full work. However I've noticed that 128kb games efectively doesn't works  :( . I'm using games of CD games from MiguelSky, but when they need to load next stage they try to do from casette  ??? .


Is there any specific crack / fix to solve that? Perhaps I need to use another rom or update firmware?


Thanks.

Sorry .. I see that you speak of the 464+ ...

« Last Edit: 13:02, 30 March 17 by XeNoMoRPH »

Offline CraigsBar

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 3.280
  • Country: ie
  • The party ain't over yet
    • index.php?action=treasury
  • Liked: 1171
  • Likes Given: 79
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1468 on: 13:03, 30 March 17 »

I received my M4 allready, really a brilliant piece of hardware!!  ;) ;)  My CPC 464+ is at full work. However I've noticed that 128kb games efectively doesn't works  :( . I'm using games of CD games from MiguelSky, but when they need to load next stage they try to do from casette  ??? .


Is there any specific crack / fix to solve that? Perhaps I need to use another rom or update firmware?


Thanks.
Not wishing to point out the obvious but I assume you have either got an external ram expansion, or fitted the extra 64k internally in your 464+ the m4 does not negate the need for the ram expansion to run 128k games.
IRC:  #Retro4All on Freenode

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.138
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1226
  • Likes Given: 918
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1469 on: 13:05, 30 March 17 »
don't looking for load from Disc ..

Loading from disc is fine too, as long as they are loading files (or using firmware sector reading). Here it is important that you either have M4 at ROM7 or use the modified lowerrom(regular 6128). As they will most often re-init only ROM 7, so if M4 is at ie. pos 6, the file functions will not be re-directed to M4 (ie. you see disc missing or press play on tape).

Offline AxelStone

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 97
  • Country: es
  • CPC 464+
  • Liked: 41
  • Likes Given: 9
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1470 on: 21:44, 30 March 17 »
Thanks.
Make sure you set M4 rom to 7 (now that you have CPC464+ thats fully possible). That should solve your problem.


Working perfect!! Thanks man  ;)

Offline rcmolina

  • CPC464
  • **
  • Posts: 16
  • Country: es
  • Liked: 6
  • Likes Given: 8
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1471 on: 22:04, 31 March 17 »
On another note @rafa32gr just send me a link to a very cool menu program he wrote for M4, that enables you to: Launch programs, copy files from floppy and to tape and you can download games directly from the internet too (yay)!
Link to his page: http://amstrad.esy.es/
;D


[/size]@[/size]rafa32gr[/color], Great work!   for your consideration:
- directory length, not possible to navigate if bigger tan 11 chars..
- Not possible to change to first entries if you have many entries and need scrolling ¿?
- Should be possible to use Enter insted of Space to change to a directory?

Offline SOS

  • Supporter
  • CPC6128
  • *
  • Posts: 298
  • Country: de
  • Identity lost
    • index.php?action=treasury
  • Liked: 201
  • Likes Given: 178
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1472 on: 10:01, 01 April 17 »
Something's broken in the CD-Command:
With 2.00 Firmware: |cd,"EDENBL~2.DSK" works.
With 2.02+03b1 Firmware: |cd,"EDENBL~2.DSK" => "Unknown Directory".

Offline Duke

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.138
  • Country: dk
    • spinpoint.org
  • Liked: 1226
  • Likes Given: 918
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1473 on: 16:52, 02 April 17 »
Something's broken in the CD-Command:
With 2.00 Firmware: |cd,"EDENBL~2.DSK" works.
With 2.02+03b1 Firmware: |cd,"EDENBL~2.DSK" => "Unknown Directory".
Thanks for reporting.
Anyone else experinced this?  I cannot replicate it, so if anyone has a similar problem please upload or email me a DSK image that does this.

Just finished adding remote run to DSK & CPR DSK images, so would like to get that issue out the way aswell before I release it.

Online XeNoMoRPH

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 536
  • Country: es
  • " ... in space no one , can hear you scream ... "
  • Liked: 1066
  • Likes Given: 929
Re: Amstrad CPC WiFi
« Reply #1474 on: 19:18, 02 April 17 »
Thanks for reporting.
Anyone else experinced this?  I cannot replicate it, so if anyone has a similar problem please upload or email me a DSK image that does this.

Just finished adding remote run to DSK & CPR DSK images, so would like to get that issue out the way aswell before I release it.

In my case .. i don't have any problems with that  :o

M4 v2.0.3
ESP v2.0.3