CPCWiki forum

General Category => Applications => Topic started by: Scarlettkitten on 01:36, 12 December 17

Title: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: Scarlettkitten on 01:36, 12 December 17
Anyone else had problems getting an amiga mouse to work with the multiplay card and symbos?

setup:
6128plus
m4
xmem
playcity
multiplay
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: Poliander on 09:07, 12 December 17
I'll try this weekend
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: Poliander on 14:12, 17 December 17
I had a really rough time even starting SymbOS 3.0 but finally managed to get to the desktop on my 6128. Well, in case the Multiplay/Amiga mouse setup is expected to work straight out of the box - it did not work for me, either. Perhaps @Prodatron (http://www.cpcwiki.eu/forum/index.php?action=profile;u=13) has an idea?

EDIT: I typed in the code from this thread (http://www.cpcwiki.eu/forum/amstrad-cpc-hardware/multiplay-mx4-expansion/90/) and found that my mouse is perfectly working (but must be plugged into the "B" port!)

Code: [Select]
10 MODE 2:BORDER 0
20 s=1:'sensitivity can also be fractional
30 w=80:h=25
40 x=w*0.5:y=h*0.5
50 LOCATE x,y:PRINT"*":
60 xp=x:yp=y
70 xo=INP(&F994):yo=INP(&F995):a=INP(&F991)
80 IF xo>7 THEN xo=xo-255
90 IF yo>7 THEN yo=yo-255
100 x=x+xo*s
110 y=y+yo*s
120 LOCATE 1,1:IF a AND 16 THEN PRINT"LEFT  " ELSE IF a AND 32 THEN PRINT"RIGHT "ELSE IF a AND 64 THEN PRINT"MIDDLE" ELSE PRINT"      "
130 IF x<1 THEN x=1
140 IF x>w THEN x=w
150 IF y<1 THEN y=1
160 IF y>h THEN y=h
170 IF x<>xp OR y<>yp THEN FRAME:LOCATE xp,yp:PRINT" ";:LOCATE x,y:PRINT"*";
180 GOTO 60
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: Scarlettkitten on 00:03, 06 February 18
Anyone managed to get this working yet? :)
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: zhulien on 22:11, 16 April 19
Anyone managed to get this working yet? :)


I'd like to know too.
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: TotO on 22:18, 16 April 19
I have provided the MultiPlay to Prodatron in 2017 to add the support into SymbOS and as I remember, it was OK.
May be something goes wrong if not on port B? I will ask him at the Revision, if no answer since.
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: zhulien on 23:21, 16 April 19
It's odd.  It says in the Symbos 3 manual that Amiga mouses are supported using Multi-Play and that Playcity is also supported for sound, but so far I haven't gotten them to work.


Maybe there is another version 3?
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: zhulien on 21:37, 23 October 21
I think I found a pattern which might make things easier for @Prodatron (https://www.cpcwiki.eu/forum/index.php?action=profile;u=13) - the mouse buttons work, the mouse movement only works if dragging something.


To reproduce, using the cursors, move to the titlebar of a window (because mouse doesn't most anything).  Once the cursor is on the titlebar of a window, left mousebutton and you can move the window.


You can move ICONs too, but if you aren't in 'move something mode', the mouse won't move.

Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: Prodatron on 15:14, 24 October 21
Ops, at least it was working in the past  :o
Sounds like, if it only checks for movements, if a button has been pressed as well. I will try to set up it here later today, first I have to find an Amiga mouse again.
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: Prodatron on 22:28, 25 October 21
Thanks for the hint, it is a little bit embarrassing, that this could happen!
The driver was working, but it didn't update the mouse cursor itself (only visible, when you move it with copy+cursor), as a flag wasn't updated. Somehow I broke it when 3.0 was released.
It's fixed now, and you can find a 3.1 beta version (nearly finished; multiplay prio means, the driver is always selected; the other means, that it is only selected if there is no sf2/albireo/sf3 detected) in the attachment with working Amiga mouse.
If someone can test it, it would be nice to get a feedback.
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: zhulien on 20:08, 26 October 21
I will see if I can test sf2 and sf3 in the next day or two. Besides those when they are not connected, 3.1 is working well with Multiplay.

Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: Prodatron on 23:49, 26 October 21
Thanks, zhulien!I tested the SF2 in WinApe and the SF3 in real, and the new version seems to work fine with all different combinations.Anyway, if you find something strange, please tell me.
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: zhulien on 12:48, 28 October 21
Is the crashing irc client related to the mouse driver?
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: CraigsBar on 13:22, 24 November 21
Thanks for the hint, it is a little bit embarrassing, that this could happen!
The driver was working, but it didn't update the mouse cursor itself (only visible, when you move it with copy+cursor), as a flag wasn't updated. Somehow I broke it when 3.0 was released.
It's fixed now, and you can find a 3.1 beta version (nearly finished; multiplay prio means, the driver is always selected; the other means, that it is only selected if there is no sf2/albireo/sf3 detected) in the attachment with working Amiga mouse.
If someone can test it, it would be nice to get a feedback.
Just saw this today. and I can confirm it works perfectly. One quick request... WOudl it be possible to use the first MultiPlay port (Left hand port) as this is the one used by Arkanoid and forever swapping the mouse over between the 2 ports is VERY C64ish ;)

Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: GUNHED on 17:31, 24 November 21
Yes, good idea! A simple control panel would be nice. Just to switch MultiPlay on or off and to decide if there is a mouse or joystick at left or right plug. Should be quickly doable.  :) :) :)
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: Prodatron on 17:39, 24 November 21
WOudl it be possible to use the first MultiPlay port (Left hand port) as this is the one used by Arkanoid and forever swapping the mouse over between the 2 ports is VERY C64ish ;)
I choosed the right hand port as for most humans the mouse is usually on the right side :)
Is port A the standard port for other applications?
I will think about a solution, which auto-switches to the other port.
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: Prodatron on 18:51, 24 November 21
@CraigsBar (https://www.cpcwiki.eu/forum/index.php?action=profile;u=482), can you try this?It will switch to the other port if there is a mouse connected and you press the left mouse button. In this way you can even "hot" swap the mouse from one to the other port.
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: CraigsBar on 22:50, 24 November 21
@CraigsBar (https://www.cpcwiki.eu/forum/index.php?action=profile;u=482), can you try this?It will switch to the other port if there is a mouse connected and you press the left mouse button. In this way you can even "hot" swap the mouse from one to the other port.


Dude!!! That is AWESOME! yes it works perfectly. :) Thank you so much for the speedy enhancement
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: CraigsBar on 22:53, 24 November 21
@GUNHED (https://www.cpcwiki.eu/forum/index.php?action=profile;u=2029)


Now that I can have a mouse permanently plugged into the left port for Symbos and Arkanoid. Is there any chance of a patch (Or a new DSK image) for the retail AmsDOS version of those "Space Chickens" to use this new mouse?


Please.....


Hahahahah
Craig
 
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: CraigsBar on 22:59, 24 November 21

Dude!!! That is AWESOME! yes it works perfectly. :) Thank you so much for the speedy enhancement


And I have just noticed something... Does the M4 Internet clock now set the time and date in Symbos? If so that to is amazing. thank you again @Prodatron (https://www.cpcwiki.eu/forum/index.php?action=profile;u=13)
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: Prodatron on 00:16, 25 November 21
Yes, that's true  :D
I should finish 3.1 very soon, so that all these stuff is sorted and officially released finally.
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: GUNHED on 18:19, 03 December 21
Yes, that's true  :D
I should finish 3.1 very soon, so that all these stuff is sorted and officially released finally.
That would be a nice X-Mas present for sure.
Or the 'first serious release 2022'
Both sound well.
Good luck!  :) :) :)
Title: Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
Post by: GUNHED on 18:22, 03 December 21

Sorry to get offtopic here...

@GUNHED (https://www.cpcwiki.eu/forum/index.php?action=profile;u=2029)
Now that I can have a mouse permanently plugged into the left port for Symbos and Arkanoid. Is there any chance of a patch (Or a new DSK image) for the retail AmsDOS version of those "Space Chickens" to use this new mouse?
Actually it does support both MultiPlay joysticks (not mice). I already have a cable at home, just need to cut and solder it, then put my Atari-mouse at the new adaptor. Then test if supporting OS functions etc do work. But time goes by so quick. So it will take a while, but I put it up on my 2DO list. Thanks for your interest.  :) :) :)