Author Topic: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work  (Read 2489 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Scarlettkitten

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 62
  • Country: gb
    • Awards
Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« on: 01:36, 12 December 17 »
Anyone else had problems getting an amiga mouse to work with the multiplay card and symbos?

setup:
6128plus
m4
xmem
playcity
multiplay
« Last Edit: 01:52, 12 December 17 by Scarlettkitten »
like
0
No reactions
Sophie Rose:- My musical works https://soundcloud.com/sophierosemusics

Offline Poliander

  • Supporter
  • CPC6128
  • *
  • Posts: 175
  • Country: de
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #1 on: 09:07, 12 December 17 »
I'll try this weekend
like
0
No reactions
Schneider CPC 664 • X-MEM • X-MASS • CTM 644 • DMP 2160 — Schneider CPC 6128 • M4 Board • Z-MEM • OSSC

Offline Poliander

  • Supporter
  • CPC6128
  • *
  • Posts: 175
  • Country: de
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #2 on: 14:12, 17 December 17 »
I had a really rough time even starting SymbOS 3.0 but finally managed to get to the desktop on my 6128. Well, in case the Multiplay/Amiga mouse setup is expected to work straight out of the box - it did not work for me, either. Perhaps @Prodatron has an idea?

EDIT: I typed in the code from this thread and found that my mouse is perfectly working (but must be plugged into the "B" port!)

Code: [Select]
10 MODE 2:BORDER 0
20 s=1:'sensitivity can also be fractional
30 w=80:h=25
40 x=w*0.5:y=h*0.5
50 LOCATE x,y:PRINT"*":
60 xp=x:yp=y
70 xo=INP(&F994):yo=INP(&F995):a=INP(&F991)
80 IF xo>7 THEN xo=xo-255
90 IF yo>7 THEN yo=yo-255
100 x=x+xo*s
110 y=y+yo*s
120 LOCATE 1,1:IF a AND 16 THEN PRINT"LEFT  " ELSE IF a AND 32 THEN PRINT"RIGHT "ELSE IF a AND 64 THEN PRINT"MIDDLE" ELSE PRINT"      "
130 IF x<1 THEN x=1
140 IF x>w THEN x=w
150 IF y<1 THEN y=1
160 IF y>h THEN y=h
170 IF x<>xp OR y<>yp THEN FRAME:LOCATE xp,yp:PRINT" ";:LOCATE x,y:PRINT"*";
180 GOTO 60
« Last Edit: 14:58, 17 December 17 by Poliander »
like
0
No reactions
Schneider CPC 664 • X-MEM • X-MASS • CTM 644 • DMP 2160 — Schneider CPC 6128 • M4 Board • Z-MEM • OSSC

Offline Scarlettkitten

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 62
  • Country: gb
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #3 on: 00:03, 06 February 18 »
Anyone managed to get this working yet? :)
like
0
No reactions
Sophie Rose:- My musical works https://soundcloud.com/sophierosemusics

Offline zhulien

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 917
  • Country: au
  • aka Vorax
    • 8bitology
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #4 on: 22:11, 16 April 19 »
Anyone managed to get this working yet? :)


I'd like to know too.
like
0
No reactions

Offline TotO

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 4.059
  • Country: fr
    • ?area=showdonations;u=4
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #5 on: 22:18, 16 April 19 »
I have provided the MultiPlay to Prodatron in 2017 to add the support into SymbOS and as I remember, it was OK.
May be something goes wrong if not on port B? I will ask him at the Revision, if no answer since.
like
0
No reactions
"You make one mistake in your life and the internet will never let you live it down" (Keith Goodyer)

Offline zhulien

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 917
  • Country: au
  • aka Vorax
    • 8bitology
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #6 on: 23:21, 16 April 19 »
It's odd.  It says in the Symbos 3 manual that Amiga mouses are supported using Multi-Play and that Playcity is also supported for sound, but so far I haven't gotten them to work.


Maybe there is another version 3?
like
0
No reactions

Offline zhulien

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 917
  • Country: au
  • aka Vorax
    • 8bitology
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #7 on: 21:37, 23 October 21 »
I think I found a pattern which might make things easier for @Prodatron - the mouse buttons work, the mouse movement only works if dragging something.


To reproduce, using the cursors, move to the titlebar of a window (because mouse doesn't most anything).  Once the cursor is on the titlebar of a window, left mousebutton and you can move the window.


You can move ICONs too, but if you aren't in 'move something mode', the mouse won't move.

like
0
No reactions

Offline Prodatron

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 882
  • Country: de
  • Back on the Z80
    • index.php?action=treasury
    • SymbOS SYmbiosis Multitasking Based Operating System
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #8 on: 15:14, 24 October 21 »
Ops, at least it was working in the past  :o
Sounds like, if it only checks for movements, if a button has been pressed as well. I will try to set up it here later today, first I have to find an Amiga mouse again.
like
3
Members reacted like:
Poliander,Sid_,zhulien,

GRAPHICAL Z80 MULTITASKING OPERATING SYSTEM

Offline Prodatron

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 882
  • Country: de
  • Back on the Z80
    • index.php?action=treasury
    • SymbOS SYmbiosis Multitasking Based Operating System
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #9 on: 22:28, 25 October 21 »
Thanks for the hint, it is a little bit embarrassing, that this could happen!
The driver was working, but it didn't update the mouse cursor itself (only visible, when you move it with copy+cursor), as a flag wasn't updated. Somehow I broke it when 3.0 was released.
It's fixed now, and you can find a 3.1 beta version (nearly finished; multiplay prio means, the driver is always selected; the other means, that it is only selected if there is no sf2/albireo/sf3 detected) in the attachment with working Amiga mouse.
If someone can test it, it would be nice to get a feedback.
like
3
Members reacted like:
zhulien,Poliander,Singaja,

GRAPHICAL Z80 MULTITASKING OPERATING SYSTEM

Offline zhulien

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 917
  • Country: au
  • aka Vorax
    • 8bitology
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #10 on: 20:08, 26 October 21 »
I will see if I can test sf2 and sf3 in the next day or two. Besides those when they are not connected, 3.1 is working well with Multiplay.

like
0
No reactions

Offline Prodatron

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 882
  • Country: de
  • Back on the Z80
    • index.php?action=treasury
    • SymbOS SYmbiosis Multitasking Based Operating System
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #11 on: 23:49, 26 October 21 »
Thanks, zhulien!I tested the SF2 in WinApe and the SF3 in real, and the new version seems to work fine with all different combinations.Anyway, if you find something strange, please tell me.
like
0
No reactions

GRAPHICAL Z80 MULTITASKING OPERATING SYSTEM

Offline zhulien

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 917
  • Country: au
  • aka Vorax
    • 8bitology
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #12 on: 12:48, 28 October 21 »
Is the crashing irc client related to the mouse driver?
like
0
No reactions

Offline CraigsBar

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 3.381
  • Country: ie
  • The party ain't over yet
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #13 on: 13:22, 24 November 21 »
Thanks for the hint, it is a little bit embarrassing, that this could happen!
The driver was working, but it didn't update the mouse cursor itself (only visible, when you move it with copy+cursor), as a flag wasn't updated. Somehow I broke it when 3.0 was released.
It's fixed now, and you can find a 3.1 beta version (nearly finished; multiplay prio means, the driver is always selected; the other means, that it is only selected if there is no sf2/albireo/sf3 detected) in the attachment with working Amiga mouse.
If someone can test it, it would be nice to get a feedback.
Just saw this today. and I can confirm it works perfectly. One quick request... WOudl it be possible to use the first MultiPlay port (Left hand port) as this is the one used by Arkanoid and forever swapping the mouse over between the 2 ports is VERY C64ish ;)

like
1
Members reacted like:
GUNHED,
IRC:  #Retro4All on Freenode

Offline GUNHED

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 2.899
  • Country: de
  • Reincarnation of TFM
    • FutureOS - The quickest OS for the CPC and Plus
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #14 on: 17:31, 24 November 21 »
Yes, good idea! A simple control panel would be nice. Just to switch MultiPlay on or off and to decide if there is a mouse or joystick at left or right plug. Should be quickly doable.  :) :) :)
like
0
No reactions
http://futureos.de --> Get the revolutionary FutureOS (Update: 2021.01.24)
http://futureos.cpc-live.com/files/LambdaSpeak_RSX_by_TFM.zip --> Get the RSX-ROM for LambdaSpeak :-) (Updated: 2021.07.15)

Offline Prodatron

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 882
  • Country: de
  • Back on the Z80
    • index.php?action=treasury
    • SymbOS SYmbiosis Multitasking Based Operating System
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #15 on: 17:39, 24 November 21 »
WOudl it be possible to use the first MultiPlay port (Left hand port) as this is the one used by Arkanoid and forever swapping the mouse over between the 2 ports is VERY C64ish ;)
I choosed the right hand port as for most humans the mouse is usually on the right side :)
Is port A the standard port for other applications?
I will think about a solution, which auto-switches to the other port.
like
0
No reactions

GRAPHICAL Z80 MULTITASKING OPERATING SYSTEM

Offline Prodatron

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 882
  • Country: de
  • Back on the Z80
    • index.php?action=treasury
    • SymbOS SYmbiosis Multitasking Based Operating System
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #16 on: 18:51, 24 November 21 »
@CraigsBar, can you try this?It will switch to the other port if there is a mouse connected and you press the left mouse button. In this way you can even "hot" swap the mouse from one to the other port.
like
1
Members reacted like:
CraigsBar,

GRAPHICAL Z80 MULTITASKING OPERATING SYSTEM

Offline CraigsBar

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 3.381
  • Country: ie
  • The party ain't over yet
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #17 on: 22:50, 24 November 21 »
@CraigsBar, can you try this?It will switch to the other port if there is a mouse connected and you press the left mouse button. In this way you can even "hot" swap the mouse from one to the other port.


Dude!!! That is AWESOME! yes it works perfectly. :) Thank you so much for the speedy enhancement
like
1
Members reacted like:
Prodatron,
IRC:  #Retro4All on Freenode

Offline CraigsBar

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 3.381
  • Country: ie
  • The party ain't over yet
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #18 on: 22:53, 24 November 21 »
@GUNHED


Now that I can have a mouse permanently plugged into the left port for Symbos and Arkanoid. Is there any chance of a patch (Or a new DSK image) for the retail AmsDOS version of those "Space Chickens" to use this new mouse?


Please.....


Hahahahah
Craig
 
like
0
No reactions
IRC:  #Retro4All on Freenode

Offline CraigsBar

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 3.381
  • Country: ie
  • The party ain't over yet
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #19 on: 22:59, 24 November 21 »

Dude!!! That is AWESOME! yes it works perfectly. :) Thank you so much for the speedy enhancement


And I have just noticed something... Does the M4 Internet clock now set the time and date in Symbos? If so that to is amazing. thank you again @Prodatron
like
2
Members reacted like:
Prodatron,Skunkfish,
IRC:  #Retro4All on Freenode

Offline Prodatron

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 882
  • Country: de
  • Back on the Z80
    • index.php?action=treasury
    • SymbOS SYmbiosis Multitasking Based Operating System
    • Awards
Re: Symbos, can't seem to get multiplay mouse to work
« Reply #20 on: 00:16, 25 November 21 »
Yes, that's true  :D
I should finish 3.1 very soon, so that all these stuff is sorted and officially released finally.
like
2
Members reacted like:
Singaja,CraigsBar,

GRAPHICAL Z80 MULTITASKING OPERATING SYSTEM