Author Topic: Faulty 464  (Read 3802 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dagger

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 126
  • Country: gb
    • Awards
Faulty 464
« on: 01:02, 07 May 16 »
I picked up a 464 of the bay and as half expected it turned out to be faulty as not used in over 10 years  :( . It powers on, the tape deck seems to work but all I get it a purple(Mouve) screen. Any advice please
like
0
No reactions
Life's a bitch. You marry one or two then you die !

Offline Zoe Robinson

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 708
  • Country: gb
  • I become a minor egg
    • ZoeRobinson.com
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #1 on: 01:04, 07 May 16 »
Sounds like it needs a clean inside, in the first instance. That can clear up a surprising number of video problems.

Offline Dagger

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 126
  • Country: gb
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #2 on: 01:08, 07 May 16 »
What do I clean ? I removed the ULA chip and the Z80 and re-seated them
like
0
No reactions
Life's a bitch. You marry one or two then you die !

Offline Audronic

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 1.469
  • Country: au
  • I know RST3 . I now know a little More.
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #3 on: 01:15, 07 May 16 »
@Dagger

If you press the del key several times does the computer beep (loudspeaker)

Good luck

Ray
like
0
No reactions
Procrastinators Unite,
If it Ain't Broke PLEASE Don't Fix it.
I keep telling you I am Not Pedantic.
As I Live " Down Under " I Take my Gravity Tablets and Wear my Magnetic Boots to Keep me from Falling off.

Offline Dagger

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 126
  • Country: gb
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #4 on: 01:24, 07 May 16 »
Hi, There is no sound from pressing the del key(kept pressing for a couple of mins, nothing). Put my other monitor on as I remembered the colours where never right on the first one and now it comes up with a light blue screen. Still blank not logo or anything
like
0
No reactions
Life's a bitch. You marry one or two then you die !

Offline Audronic

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 1.469
  • Country: au
  • I know RST3 . I now know a little More.
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #5 on: 01:31, 07 May 16 »
@dagger


Ok.
How technical are you ?.
Do you have a probe, CRO, Multimeter etc.
What country do you live in ?


Ray
like
0
No reactions
Procrastinators Unite,
If it Ain't Broke PLEASE Don't Fix it.
I keep telling you I am Not Pedantic.
As I Live " Down Under " I Take my Gravity Tablets and Wear my Magnetic Boots to Keep me from Falling off.

Offline Dagger

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 126
  • Country: gb
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #6 on: 01:33, 07 May 16 »
I have a couple of meters(fluke) a soldering iron and that's about it, UK
like
0
No reactions
Life's a bitch. You marry one or two then you die !

Offline Audronic

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 1.469
  • Country: au
  • I know RST3 . I now know a little More.
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #7 on: 01:47, 07 May 16 »
@Dagger


1)  Does the Power light come on
2)  Grab a Schematic from the Wiki  and some Board layouts "   Schematics - CPCWiki  "
  or  "   documentations:repository [Grimware]  ""
3) Measure the +5 Volts inside the machine.
3a) Purchase a Probe (Probably under 10 Eng Pounds)
4) Have a look inside the machine for any obvious damage.
5) Get some help locally.


Good luck      Ray
« Last Edit: 08:46, 07 May 16 by Audronic »
like
0
No reactions
Procrastinators Unite,
If it Ain't Broke PLEASE Don't Fix it.
I keep telling you I am Not Pedantic.
As I Live " Down Under " I Take my Gravity Tablets and Wear my Magnetic Boots to Keep me from Falling off.

Offline Dagger

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 126
  • Country: gb
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #8 on: 10:44, 07 May 16 »
Hi, Yes it has power it gives a blank light blue blank screen as mentioned.
   Love the quote "Get help locally". Nobody I know or work with etc as ever heard of an Amstrad computer :) The people I have spoke with look at you with a puzzled or blank look on their face like you are from another planet :)
   I have a spare working 464 would swaping the chips to test risk any damage to the working ones?



« Last Edit: 10:46, 07 May 16 by Dagger »
like
0
No reactions
Life's a bitch. You marry one or two then you die !

Offline CraigsBar

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 3.348
  • Country: ie
  • The party ain't over yet
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #9 on: 11:23, 07 May 16 »
Where are you @Dagger? Most issues are fixable. And @Bryce has probably seen most of them before!
like
0
No reactions
IRC:  #Retro4All on Freenode

Offline Dagger

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 126
  • Country: gb
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #10 on: 11:35, 07 May 16 »
Hi, I am East of London, UK.
like
0
No reactions
Life's a bitch. You marry one or two then you die !

Offline Audronic

  • 6128 Plus
  • ******
  • Posts: 1.469
  • Country: au
  • I know RST3 . I now know a little More.
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #11 on: 12:40, 07 May 16 »
@Dagger


Yes you could swap the Z80 That is in a socket, i am not sure what else is.
Have a look at the board and see what is in sockets on both boards (Please put a label on the ones from the good 464 before swapping).


I can not help you "" Locally "" as i am upside down here in Australia.  :)
There are a lot of members from the UK on this board and i am sure that somebody will live nearby with some technical skills..


Good Luck   Ray
like
0
No reactions
Procrastinators Unite,
If it Ain't Broke PLEASE Don't Fix it.
I keep telling you I am Not Pedantic.
As I Live " Down Under " I Take my Gravity Tablets and Wear my Magnetic Boots to Keep me from Falling off.

Offline ||C|-|E||

  • Administrator
  • 6128 Plus
  • *****
  • Posts: 1.870
  • Country: gb
    • index.php?action=treasury
    • Mundo CPC
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #12 on: 21:15, 07 May 16 »
I was there during the morning collecting a CTM 644 (thanks again! It was very nice to meet you  :D ) and I had a little look at the computer. There is nothing obviously wrong just looking at the board by eye. I can help and replace any chip for a new one, the problem is that we need a proper diagnose to know what to replace  :-X

Offline Bryce

  • The Hardware Guy.
  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 12.472
  • Country: wf
  • It's not broken, it just hasn't been fixed yet.
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #13 on: 10:25, 10 May 16 »
Does the start screen have a border or is it all one colour? Culprit No. 1 is RAM, then Z80, then CRTC.

Bryce.
like
0
No reactions

Offline Dagger

  • CPC664
  • ***
  • Posts: 126
  • Country: gb
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #14 on: 11:17, 10 May 16 »
It has a black border. Is ram a common failure on these machines?
like
0
No reactions
Life's a bitch. You marry one or two then you die !

Offline Bryce

  • The Hardware Guy.
  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 12.472
  • Country: wf
  • It's not broken, it just hasn't been fixed yet.
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Faulty 464
« Reply #15 on: 12:10, 10 May 16 »
Then the Z80 is fine and the CRTC is most likely ok too. RAM issue. Yes, RAM on almost every retro computer is an issue.

Bryce.
like
0
No reactions