Author Topic: Not being able to load a recorded tape / wav.  (Read 552 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline xubuntu

  • CPC464
  • **
  • Posts: 27
  • Country: gr
    • Awards
Not being able to load a recorded tape / wav.
« on: 11:28, 08 April 21 »
Hi

I wrote a game and I am trying to move it over to my cpc 464.

My tape seems to be working.

So I opened winape, placed in the bas file, loaded in memory, checked with "list", then |tape, then record on wav.

400 lines of code were transcoded to 15 seconds of wave file, that doesn't look good to me, but I might be wrong.

Anyway, I record the wav to a cassette through line-in, I rewind, play it and it has been recorded indeed.

Then I take the cassette over to my cpc, put in the tape, load" or CAT .. it says press play and hit any button .. and then nothing happens.

I don't see the message "loading block 1" that I am supposed to see.

It just leaves the tape there rolling till the end.


What am I doing wrong ?  :picard:
« Last Edit: 11:31, 08 April 21 by xubuntu »
like
0
No reactions
cpc power

Offline Shaun M. Neary

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.707
  • Country: ie
  • BASIC 1.0 - Ready
    • Awards
Re: Not being able to load a recorded tape / wav.
« Reply #1 on: 11:34, 08 April 21 »
Have you tried in another emulator by any chance?
I had similar issues a couple of years back. Winape's loading from WAV is complete cack. The emulator also hasn't been updated since about 2004/05

Try JavaCPC or RetroVirtualMachine and see if it loads in that first before making the mistake I made and wasting a rake load of time.
like
0
No reactions
Currently playing on: 2xCPC464, 1xCPC6128, 1x464Plus, 1x6128Plus, 2xGX4000. M4 board, ZMem 1MB and still forever playing Bruce Lee.
No cheats, snapshots or emulation. I play my games as they're intended to be played. What about you?

Offline xubuntu

  • CPC464
  • **
  • Posts: 27
  • Country: gr
    • Awards
Re: Not being able to load a recorded tape / wav.
« Reply #2 on: 11:36, 08 April 21 »

I just tried loading back the wav file to Winape, after clearing the memory of course, and it loads up fine.
400 lines of code are there out of 15 seconds of sound file.
So I don't think I need to try other emulators.
The problem is that my real cpc is not loading the tape, probably.
« Last Edit: 12:46, 08 April 21 by xubuntu »
like
0
No reactions
cpc power

Offline Shaun M. Neary

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.707
  • Country: ie
  • BASIC 1.0 - Ready
    • Awards
Re: Not being able to load a recorded tape / wav.
« Reply #3 on: 11:40, 08 April 21 »
I just tried loading back the wav file to Winape, after clearing the memory of course, and it loads up fine.
400 lines of code are there out of 15 seconds of sound file.
So I don't think I need to try other emulators.
The problem is that my real cpc is not loading the tape, probably.

Ah I misread the original post.
The CPC's alignment may be off slightly. Do you have any other tapes you can try. If you can try a few, it might be worth looking for load fails.
Failing that, you're looking at taking a screwdrvier to the alignment.

Might be worth cleaning the tape heads as well just in case.
like
0
No reactions
Currently playing on: 2xCPC464, 1xCPC6128, 1x464Plus, 1x6128Plus, 2xGX4000. M4 board, ZMem 1MB and still forever playing Bruce Lee.
No cheats, snapshots or emulation. I play my games as they're intended to be played. What about you?

Offline xubuntu

  • CPC464
  • **
  • Posts: 27
  • Country: gr
    • Awards
Re: Not being able to load a recorded tape / wav.
« Reply #4 on: 11:51, 08 April 21 »
I just recorded a brand new tape with 3 possible volume levels. It doesn't load.

And yes one old tape (out of 30) loads up a game. So the drive is working.

The wav I created is working in winape.

So the conclussion is, the wav exported by winape cannot load in a real cpc, only in winape.

I can hear the "bling blongs" in the real cpc when turning up the volume, exactly as the old cassette sounds, but my new tape is not loading.
« Last Edit: 12:48, 08 April 21 by xubuntu »
like
0
No reactions
cpc power

Offline pelrun

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 793
  • Country: au
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Not being able to load a recorded tape / wav.
« Reply #5 on: 13:53, 08 April 21 »
Try a different CDT player, like my webapp https://pelrun.github.io/PlayUEF/PlayUEF.html as it's output has been proven to load on real hardware. (not that WinAPE is necessarily broken, but I have no personal experience with it.)


Oh, and I loaded the whole CDT archive @VincentGR posted here into it a few days back, just click "More CPC tapes" at the bottom to select one!
like
0
No reactions

Offline xubuntu

  • CPC464
  • **
  • Posts: 27
  • Country: gr
    • Awards
Re: Not being able to load a recorded tape / wav.
« Reply #6 on: 13:55, 08 April 21 »
IT WWWWWOOOOOOOOORRRRRRRKKKKEEEEEDDDDDDDDDD !!!!!!!!!!!!  :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :o :P :P :P :P :P :P :P :P :P

But not with the bloody winape. It worked with JavaCPC.

Initially, I exported the program in wav through javacpc and the exported wav was identical with winape's exported wav.

and then I noticed in the options 44.1 Khz which I know as a musician that the correct combination is 44.1Khz - 16 bit.

And I said... this machine is not 16 bit, so let's try the 22Khz. And the exported file was 30 seconds (more reasonable than the 15). I mean, ok 15 sec is half, still reasonable, but a bit fast for an old computer maybe? 400 lines of code in 15 seconds seemed wrong since the beginning.

And now......... ITTTTTTTTTTTTT WOOOOORRRRRKS.

That is the happiest day of the year.
 :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*


As about the author or javacpc ?? What the fuck dude ? A bloody genius.

« Last Edit: 13:58, 08 April 21 by xubuntu »
like
0
No reactions
cpc power

Offline Shaun M. Neary

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.707
  • Country: ie
  • BASIC 1.0 - Ready
    • Awards
Re: Not being able to load a recorded tape / wav.
« Reply #7 on: 10:59, 09 April 21 »

But not with the bloody winape. It worked with JavaCPC.


Tried to tell you. Winape is still a good emulator for it's time, but it's wav support is absolutely horrible.
JavaCPC's author is none other than @Devilmarkus
like
0
No reactions
Currently playing on: 2xCPC464, 1xCPC6128, 1x464Plus, 1x6128Plus, 2xGX4000. M4 board, ZMem 1MB and still forever playing Bruce Lee.
No cheats, snapshots or emulation. I play my games as they're intended to be played. What about you?