Author Topic: Problem with a cpc  (Read 712 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline talrek

  • CPC6128
  • ****
  • Posts: 295
  • Country: fr
    • Awards
Problem with a cpc
« on: 16:53, 23 May 21 »
First of all : Hello everybody, it’s been a really long time since I came due to personal problems...
I almost didn’t touch any CPC since 2 years....
Now that  have more personal time I decided to came back, and to begin, I put in my mind to restore a cpc 6128.


So someone gave me a faulty cpc... and after  opening it, I understood why  :picard:
I think the previous owner tried to replace the Amsdos rom, by another eprom. But just pulled it at Some point without desoldering it properly. Then he tried to wire the missing lines...
It gives that :



76-D4-B328-5619-42-CA-B0-E1-F58-A92293-EB4" border="0

I checked everything and it seems fine.
But when powering the cpc on my ctm644, the image doesn’t stop scrolling as if there was a frequency problem...
Here is the video : [size=78%]https://youtube.com/shorts/GnoenXlKANU?feature=share[/size]


Do you have any idea what the problem could be ?


Thank you all !!!!

« Last Edit: 16:55, 23 May 21 by talrek »
like
0
No reactions

Offline Bryce

  • The Hardware Guy.
  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 12.466
  • Country: wf
  • It's not broken, it just hasn't been fixed yet.
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Problem with a cpc
« Reply #1 on: 16:59, 23 May 21 »
Dodgy ground on the monitor socket.

Bryce.
like
0
No reactions

Offline talrek

  • CPC6128
  • ****
  • Posts: 295
  • Country: fr
    • Awards
Re: Problem with a cpc
« Reply #2 on: 17:19, 23 May 21 »
So simple I even didn’t think about it  :o
Thank you Bryce always here when help is needed 👍


I’ll try it
like
0
No reactions

Offline Bryce

  • The Hardware Guy.
  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 12.466
  • Country: wf
  • It's not broken, it just hasn't been fixed yet.
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Problem with a cpc
« Reply #3 on: 17:23, 23 May 21 »
Check the joints under the Monitor socket, they often get cracks.

Bryce.
like
0
No reactions

Offline talrek

  • CPC6128
  • ****
  • Posts: 295
  • Country: fr
    • Awards
Re: Problem with a cpc
« Reply #4 on: 20:53, 25 May 21 »
Hi,
I checked the monitor socket. No problem with it, I tested with a multimeter no continuity problem...
like
0
No reactions

Offline Bryce

  • The Hardware Guy.
  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 12.466
  • Country: wf
  • It's not broken, it just hasn't been fixed yet.
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Problem with a cpc
« Reply #5 on: 21:34, 25 May 21 »
Try reseating the Gate Array. Also check the solder joints on the CRTC, particularly pins 39 and 40.

Bryce.
like
0
No reactions

Offline talrek

  • CPC6128
  • ****
  • Posts: 295
  • Country: fr
    • Awards
Re: Problem with a cpc
« Reply #6 on: 13:24, 26 May 21 »
Hi,
It didn’t solve the problem. I resoldered the crt to be sure...



like
0
No reactions

Offline Bryce

  • The Hardware Guy.
  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 12.466
  • Country: wf
  • It's not broken, it just hasn't been fixed yet.
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Problem with a cpc
« Reply #7 on: 17:29, 26 May 21 »
Have you cleaned the contacts on the monitor DIN plug and socket? Have you tried adjusting V-Hold?

Bryce.
like
0
No reactions

Offline gerald

  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 1.571
    • Awards
Re: Problem with a cpc
« Reply #8 on: 18:58, 26 May 21 »
Looking at the video, I am not convinced that we have connector issue.
Horizontal sync looks perfect, only vertical one is suspicious and could be a side effect of a ROM replacement dodgy work.
I can have a look at it if you want.
like
0
No reactions

Offline talrek

  • CPC6128
  • ****
  • Posts: 295
  • Country: fr
    • Awards
Re: Problem with a cpc
« Reply #9 on: 19:51, 26 May 21 »
I checked the monitor and main board plug. No problem with it.
Monitor works well with another cpc.
By v-hold you mean behind the monitor ? Yes I tried, and I can adjust the image, it seems stable but with a border...


May be a rom issue, as I said the previous owner tried to replace the 40015, and he makes some damages on the board (the traces) so he put some wires to correct it (you can see the picture) I think it could be related... somehow... even if it seems right to me, I could have missed something...
like
0
No reactions

Offline Bryce

  • The Hardware Guy.
  • Supporter
  • 6128 Plus
  • *
  • Posts: 12.466
  • Country: wf
  • It's not broken, it just hasn't been fixed yet.
    • index.php?action=treasury
    • Awards
Re: Problem with a cpc
« Reply #10 on: 21:11, 26 May 21 »
Then check all the data and address lines, that none of them are open.

Bryce.
 
like
0
No reactions